Kaliska Inicjatywa Miejska – sprawozdanie końcowe

Dzięki wysiłkom koordynatora prac nad nową uchwałą o Inicjatywie Lokalnej, pana Janusz Sibińskiego z Wydziału Spraw Społecznych i Mieszkaniowych, nasze miasto ma uchwałę, którą można się pochwalić.

Została ona stworzona przy współudziale mieszkańców, NGO oraz ekspertów i została zaakceptowana przez Radę Miasta. Nie ustajemy w wysiłkach by zachęcić mieszkańców do jej wykorzystania – prowadzimy akcję plakatowo informacyjną, uruchomiliśmy specjalną podstronę, będziemy promować Inicjatywę Lokalną na zbliżających się eventach miejskich.

Infomujemy, podajemy przykłady, krok po kroku tłumaczymy przebieg składania wniosku – wszystko po to, by przekonać mieszkańców do tego, że mogą mieć wpływ na przestrzeń dookoła siebie, i zrealizować własne pomysły we współpracy z miastem. Przed nami sporo pracy bo wraz z latem zbliżają się duże eventy, które przyciągają uwagę mieszkańców naszego miasta. To tam będziemy mieć najwięcej szans na to, by zachęcić ich do tej formy współpracy z miastem i przekonać, się jak skuteczne jest to narzędzie.

Cieszy nas także to, że nareszcie w dobrej atmosferze, udało się wypracować skuteczne, nowoczesne narzędzie a praca nad uchwałą może być doskonałym przykładem wzorowego współdziałania urzędnika miejskiego z aktywistami na rzecz miasta. Mamy nadzieję, że będzie to zachęta dla naszego samorządu do promowania takich ludzi i wspierania ich działań.

Sprawozdanie końcowe KIM 2

Sprawozdanie końcowe KIM