Sprawozdanie końcowe i sprzątanie wsi

Jak dobrze zakończyć akcję? Wspólnym działaniem! Aby lepiej przygotować naszą przestrzeń na nowe wyzwania postanowiliśmy ją oczyścić z ludzkiej głupoty, czyli śmieci. Efekt? Trzydzieści worków odpadów, 20 zaangażowanych osób i wiele radości.

Sobotnia akcja zakończyła się pełnym, sukcesem. Blisko 20 osób wzięło czynny udział w zbieraniu śmieci, czego efektem było 30 worków odpadów i jedna opona. Budujące jest to, iż głównie dzieci brały udział w akcji, co daje duże nadzieje dla naszej wsi. Druzgocące jest to, iż to nie dzieci zaśmiecą naszą okolicę, a dorośli. Trudno zrozumieć logikę tych czynów, ale nadal istnieje grupa ludzi, którzy wyrzucają śmieci z samochodów, pozbywają się pampersów i randkując pozostawiają po sobie trwały ślad na kolejne kilkaset lat (plastik rozkłada się od 100 do 1000 lat). Nasza akcja doraźnie zaradziła ogromnemu problemowi jakim jest zaśmiecanie środowiska. W ciągu kilku godzin udało się posprzątać wiele miejsc, ale kilka jeszcze pozostało do uprzątnięcia. Każdy z nas nie musi czekać na kolejną akcję, ale mobilizując sąsiadów może zadbać wspólnie o wizerunek naszej miejscowości.

Warto o tym pomyśleć sprzątając swoje obejścia, bo nasza wieś to nasza sprawa i wizytówka mieszkańców, a nikt lepiej nie zadba o nasze sprawy jak my sami. Serdeczne podziękowania składamy tym wszystkim osobom, które czynni włączyły się do akcji. Rodzice możecie być dumni ze swoich dzieci, które tak chętnie wzięły udział w akcji.

To była nasza ostatnia akcja w ramach oficjalnego udziały w akcji MGWM, oto nasze SPRAWOZDANIE KOŃCOWE i kolaż zdjęć z wybranych działań. Nieoficjalnie działamy nadal!

KOLAGE5