Sprawozdanie na 15.12.2014

Sąsiedzka Niedziela Historyczna; Debata o budżecie obywatelskim; Akcja profrekwencyjna; Debata Prezydencka - to zrealizowane przez nas we współpracy z MDM Bytom akcje

Sąsiedzka Niedziela Historyczna – 12.10

To już druga edycja spotkania związanego z historią tej części śródmieścia Bytomia. Tym razem dzięki uprzejmości Państwowych Szkół Budownictwa mogliśmy zorganizować pokaz bardzo starych filmów o Bytomiu z krótka prelekcja. Poza ciekawym spacerem prowadzonym przez historyków – twórców Cyfrowej Biblioteki Architektury Bytomia, atrakcją było wejście na wieże widokowa szkoły i rzut oka na panoramę miasta.

Debata Prezydencka – 15.10

We współpracy z Fundacja St. Batorego udało nam sie zorganizować w ramach porozumienia organizacji MDM Bytom debatę poświęconą budżetowi obywatelskiemu. Głównym prelegentem był Darek Kraszewski, a spotkanie odbyło sie w sali im. Gorczyckiego parafii Św. Jacka w Bytomiu, położonej blisko naszej ulicy.

Akcja profrekwencyjna – 9.11

W niedzielę 9 listopada (tydzień przed wyborami) we współpracy z organizacjami MDM Bytom oraz 7 osób przeprowadziliśmy akcje profrekwencyjna pod kościołami oraz w centrum miasta i centrum handlowym Agora.

Rozdawaliśmy materiały profrekwencyjne z Fund. St. Batorego oraz przygotowaną przez wspólnie z organizacjami MDM Bytom ulotkę – odezwę do mieszkańców.

image image image

Debata Prezydencka – 12.11

Dzięki wspólnym działaniom wraz z innymi bytomskimi organizacjami działającymi w ramach MDM, bytomskiemu portalowi oraz gazecie Bytomski.pl oraz Dorocie Michalskiej z Pracowni Zrównoważonego Rozwoju z Torunia przeprowadziliśmy debatę pomiędzy kandydatami na urząd Prazydenta miasta Bytomia. Niestety urzędujący Prezydent nie stawił sie na naszą debatę, jednak debata pozwoliła na poznanie planów i poglądów kandydujących na to najważniejsze sta stanowisko. Odbyła sie ona ponownie dzięki uprzejmości parafii Św. Jacka. Zdjęcia z debaty są dostępne na profilu MDM Bytom na Facebooku.

Z ostatniej chwili 🙂

Dziś uczestniczyliśmy w zainicjowanym m.in. przez nas a zorganizowanym przez posła Jacka Brzezinkę spotkaniu z Zespołem ds Rewitalizacji w Łodzi. Mieliśmy okazje dowiedzieć sie jak wyglada proces przygotowania programów rewitalizacji oraz partycypacji społecznej. Jedna z części spotkania pświecona była budżetowi obywatelskiemu oraz planowanym zmianom w następnej edycji. Widzieliśmy rownież efekty programow rewitalizacji w centrum Łodzi.